Kipróbáltuk: MAN Stadtbusfamilie

Az utóbbi időben kissé elhanyagoltuk a fizetős tartalmak bemutatóit. Az a helyzet, hogy a mostanában megjelent kiegészítők nem igazán váltottak ki különösebb érdeklődést belőlünk. De igyekszünk újra megtörni a jeget, és feléleszteni a rovatot. A következő sorokban a Christian Rolle (Chrizzly92) nevével fémjelzett MAN Stadtbusfamilie DLC-ről olvashattok. Tartsatok velünk.

man_stadtbus_nue

Nem állítjuk, hogy örülünk az újabb és újabb DLC bejelentéseknek, és ezzel nem csak mi vagyunk így. Amikor a készítők bejelentették, hogy fizetős tartalomként szándékoznak kiadni a buszukat, kisebb felháborodás tört ki a fórumon. Aztán persze a rend éber őrei moderátorok hamar lecsitították a népet. A 2015 év végén bejelentett buszokról egészen a megjelenés előtti pillanatokig mindenki azt hitte, hogy ingyenesek lesznek. Végül az Aerosoft és a Steam virtuális polcain kötöttek ki, onnan pedig a mi kosarunkban, majd néhány frissítés és próbakör után úgy döntöttünk, megérett egy bemutatóra.

man_stadtbus_nl_hosszu

A készítők 2015 decemberében mutatták be a buszt, illetve buszokat, mert kapásból több változatot kezdtek építeni. Az MAN pedig majd’ 20 évvel korábban tette ugyan ezt. 1996 szeptemberében került bemutatásra a helyközi A20 széria, egy évvel később, 1997-ben pedig megérkezett a városi A21, a korábbi A10 utódjaként. Szintén ugyan ebben az évben mutatta be a konkurens Mercedes-Benz a Citaro-t, ami arra ösztönözte az MAN-t, hogy egy frissebb megjelenésű típuscsaláddal rukkoljon elő. Az A20 és A21 típusok külsőleg megújult változatai 1998-ban jelentek meg a piacon.

man_stadtbus_nl

A kiegészítő buszainak egyik fő attrakciója a testreszabhatóság. Ennyi beállítási lehetőséget korábban még nem láttunk egy OMSI-s busznál sem, több, mint 40 ún. “CTI változó” közül válogathatunk. Garantáltan mindenki megtalálja a neki szimpatikus változatot. Egyébként négy különböző típust kapunk, ezek a szóló városi 12 méteres NL263 (A21), a 15 méteres NL313 (A26), a szóló 12 méteres helyközi NÜ263 (A20), valamint a 18 méteres csuklós városi NG313 (A23). Az OMSI-s változatokban 220-360 lóerős MAN aggregátok dolgoznak, az erőátvitelről pedig a Voith 4 sebességes automataváltója gondoskodik.

man_stadtbus_ng

A modellre nem lehet sok panaszunk. A méretek pontosak, a furcsán fénylő elemek legtöbbjét kijavították, a textúrák szépek. Hangok terén sincs probléma, a motor szépen szól, a Voith váltó jellegzetes zajai is tisztán kivehetők. Akik esetleg a ZF váltóit jobban szeretik, azok próbálják ki Morphi hangcsomagját, nem fognak csalódni. A leendő sofőrök a német buszokban már megszokott VDV műszerfal mögött foglalhatnak helyet. A kijelző és az utastájékoztatás vezérlését, valamint a jegyek nyomtatását a berlini buszokból ismert IBIS és jegynyomtató végzi.

man_stadtbus_mfal

A jármű testreszabása az átfestések *.cti fájljaiban található változókkal, illetve játék közben, a vezetőfülkében, a fejünk felett lévő kis monitoron is történhet. Utóbbi ugyan nem túl valósághű, de kétség kívül kényelmes megoldás. Beállíthatjuk a motor erejét, a dísztárcsákat, az ajtók nyitását, a szélvédőt, a logókat, az üléseket, és még megannyi mást. Ezekről részletesebben a buszhoz mellékelt leírásban olvashattok. És ha már átfestések, a buszokhoz elég sok festés jár alapból is, de ha esetleg unnánk őket, a mellékelt sablonok segítségével mi magunk is kedvünkre átfesthetjük a  a gépeket.

man_stadtbus_ng_uter

A kiegészítő megvásárolható az Aerosoft webáruházában, valamint a Steam rendszerén keresztül, és nagyjából 18 €-val (körülbelül 5500 Ft) könnyít meg minket. Ez első pillantásra nem kevés, sőt, másodikra sem, de akit érdekelnek a német járművek, és egy tartalmas, jól variálható busszal szeretné bővíteni az OMSI-s járműparkját, annak mindenképpen ajánljuk. Látogassatok el a DLC hivatalos weboldalára is, ahol az aktuális frissítések mellett további festéseket is találtok, a hivatalos fórumon pedig különböző modokat tölthettek le a fent tárgyalt buszokhoz.

Az utóbbi időben kissé elhanyagoltuk a fizetős tartalmak bemutatóit. Az a helyzet, hogy a mostanában megjelent kiegészítők nem igazán váltottak ki különösebb érdeklődést belőlünk. De igyekszünk újra megtörni a jeget, és feléleszteni a rovatot. A következő sorokban a Christian Rolle (Chrizzly92) nevével fémjelzett MAN Stadtbusfamilie DLC-ről olvashattok. Tartsatok velünk. Nem állítjuk, hogy örülünk az…

MAN Stadtbusfamilie

Modell - 8.5
Hangok - 8
Gépigény - 9
Ár/Érték - 8

8.4

/10

Minőségi kiegészítő, a német buszok kedvelőinek kötelező darab. Az ára kissé borsos, de cserébe négy korrekt buszt kapunk, rengeteg testreszabási lehetőséggel.

ÉRTÉKELD! 4.24 ( 7 értékelés)
8
Hozzászólások
Hasonló bejegyzések