Griff háton Berlinben: The Bus

A TML jött, látott, és néhány kormánymozdulattal felkavarta a busz szim zsáner állóvizét. Legalábbis nekünk ez jött le, látván a különböző buszos címek közösségi oldalain a hozzászólókat, mint hangyák eső előtt, úgy nyüzsögnek. Ahogy azt a havi összefoglalónkban ígértük, részletesebben is szót ejtünk az erfurtiak legújabb buszos címéről. A cikk a játék hivatalos fórumán írtak, valamint a Gamescom-os videókban elhangzott információk alapján készült. Íme a The Bus.

A kissé szerencsétlen névválasztás mellett nem tudunk szó nélkül elmenni, és a fórumos hozzászólások alapján ezzel nem vagyunk egyedül. Az “A busz” a TML korábbi Citybus Simulator sorozatának kvázi folytatása. A játék alatt a Fernbus Simulatorból már jól ismert Unreal Engine 4-es verziója dolgozik, és a leírtak alapján a gépigény az elődnél is barátibb lesz. Billentyűzet mellett kormánnyal, vagy akár gamepaddal is irányíthatjuk a buszt, választhatunk majd szimulátoros és árkádos játékmód között, utóbbi esetében bizonyos teendők, többek között az ajtónyitás és a jegyeladás automatikusan történik. Az FBS-hez képest az MI közlekedés, valamint a közlekedési lámpák rendszere sokkal valósághűbb lett, ráadásul ezeket az újításokat az előd is meg fogja kapni.

thebus_scania_1

A The Bus Berlinbe kalauzol el minket, ahol a Scania Citywide csuklós, BVG-s berkekben egyszerűen csak GN16-nak nevezett változatának volánja mögött ülve koptathatjuk az aszfaltot. Lesz benne minden, ami szem-szájnak ingere, licencek, logók, működő kapcsolók a műszerfalon, animált utasok, jegyeladás, biztonsági kamera, és természetesen át is festhetjük, ha megunjuk a BVG sárgáját. A trendeknek megfelelően a DLC-k sem maradhatnak el, egyelőre úgy néz ki, hogy egy MAN (Lion’s City DD) és egy VDL (Citea) kiegészítő csomaggal bővíthetjük majd az egyébként igencsak szegényes járműparkot.

thebus_scania_2

Az épületek és az utcakép fotók alapján lettek lemodellezve, újdonsült sárga griffünket pedig négy buszjáraton terelgethetjük:

  • TXL járat: Berlin-Tegel repülőtér – S+U Alexanderplatz/Memhardstr.
  • 100-as járat: Hertzallee (S+U Zoologischer Garten) – S+U Alexanderplatz/Memhardstr.
  • 200-as járat: Hertzallee (S+U Zoologischer Garten) – Michelangelostr.
  • 245-ös járat: Hertzallee (S+U Zoologischer Garten) – Robert-Koch-Platz

A busz szim műfajban alighanem elsőként többjátékos mód is helyett kap a játékban, ahol a játékosok ténylegesen láthatják majd egymás buszát a forgalomban, de ha úgy tartja kedvük, a diszpécser székébe is beülhetnek, vagy akár utasként felszállhatnak egy másik játékos buszára. Mindehhez egy interaktív vezérlőközpont is társul, ahol járatokat szervezhetünk, különféle eseményeket hozhatunk létre, mint például pótlóbuszok indítása, és rádión (integrált VoIP) keresztül tarthatjuk a kapcsolatot a sofőrökkel.

thebus_scania_3

Többféle módon indíthatunk többjátékos eseményt. Hostolhatunk játékot a saját gépünkről, ilyenkor a gép teljesítménye, valamint az internetkapcsolatunk sebessége fogja meghatározni, hogy egyszerre hány játékossal játszhatunk. A fejlesztők szeretnék lehetővé tenni saját, dedikált szerverek bérlését is, amin keresztül jóval több játékos gyűlhet egybe, végül pedig nincs kizárva egy állandó online publikus játékszerver létrehozása sem, de ez még igencsak a jövő zenéje, a megvalósítása az anyagiaktól is nagyban függ. Azért kíváncsiak lennénk a világ első buszos MMO-jára.

thebus_berlin_1

A játékélményt egy egyszerűbb gazdasági rész hivatott még tovább fokozni. Itt létrehozhatunk saját közlekedési társaságot, megadhatjuk a jegyek árát, és a járműveink karbantartásával, javításával, valamint a járműállomány és a személyzet menedzselésével is foglalkozhatunk. Ez utóbbi állhat valódi játékosokból a többjátékos módnak köszönhetően, illetve MI vezérelte karakterekből is.

thebus_berlin_3

Végül pedig, ami az ilyen jellegű játékok túlélését jelenti, a program a megjelenésétől kezdve moddolható lesz. Bővíthetjük Berlin már meglévő részét, új városokat építhetünk, és természetesen saját készítésű járműveket is hozzáadhatunk a flottánkhoz.

thebus_berlin_2

A megjelenésre körülbelül még egy évet várnunk kell, úgy gondoljuk, hogy 2018 harmadik, negyedik negyedéve körül már reálisnak mondható a játék startja. A fejlesztés haladtával igyekszünk mi is hírt adni a játék aktuális állapotáról, de addig is további képekért látogassatok el a TML fórumára. A Scania fejlesztését itt, Berlint pedig erre találjátok. Örömmel látjuk, hogy a TML hallgat a játékosokra, és próbálkozik a kedvükre tenni, és még jobb látni némi verseny kialakulását, még ezen a viszonylag szűk rétegnek szóló piacon is.

Hozzászólások
Hasonló bejegyzések